Vår lilla historia

 • NAMNGIVNING

  Namnet ”Gabi och Lilla Piraterna” har en charmig blandning av singularis och pluralis – resultatet av en 4-årings önskan.
  Ett verksamhetsnamn skapat av barn, för barn.

 • 5 SMÅ DAGISBARN

  Det dröjde inte länge innan vi var fullbelagda. I den mån det går tar vi in syskon. De dagisbarn som varit hos oss längst, slutade för att börja skolan, efter fyra år hos Lilla Piraterna.

 • 4 SAMARBETSPARTNERS

  Främst samarbetar vi med Familjedaghemmet Vättarna i Tumba/Uttran som drivs av diplomerad Småbarnspedagog Gunilla Hammarlund. Vi har ett vikariat-system vid behov och träffas 2-3 dagar i veckan med fasta planerade aktiviteter.

  Utöver det samarbetar vi även med tre andra familjedaghem söder om Stockholm: Familjedaghemmet Småstjärnorna i Trångsund, Kvarnen i Stuvsta/Snättringe samt Michellas familjedaghem i Storvreten. Vi gör aktiviteter tillsammans varje månad, samt samordnar högtider där föräldrar ofta är inbjudna under året.

Verksamheten är riktad till barn i åldern 1-5 år och bedrivs i liten barngrupp. Jag är det självklara valet för er som vill ha ert barn i en liten grupp. I en mindre grupp får barnen mer lugn och ro, uppmärksamhet, tal utrymme och stimulans till samtal. Varje barn utvecklar en nära relation till sin dagbarnvårdare och slipper personalombyten och vikarier. Hos mig får barnen en harmonisk tillvaro med lägre ljudnivå. Den ska vara rolig och stimulerande för barnen och ta vara på deras nyfikenhet, lust att lära, leka och skapa. Leken ger kunskap, erfarenheter och stimulera fantasin.

Jag erbjuder lika hög kvalité på verksamheten som förskolan när det gäller pedagogik och omsorg. Läroplanen genomsyrar hela verksamheten. Jag ska arbeta för att ge barnen kunskap, trygghet och glädje. Mitt arbete skall ge barnen en tro på sin egen förmåga att lära och kunna se att man gör framsteg, lära sig samspel, turtagning och att respektera sig själv och andra. De ska få förståelse för att alla människor har lika värde och de ska få lära sig visa och få känna respekt, solidaritet och ansvar. Barnen ska lära sig hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter.

Jag vill ge barnen möjlighet att utvecklas på sina villkor och låta dem få utlopp för sin nyfikenhet och lust att lära.

Vi är ute varje dag ibland hela dagar om vädret tillåter. Då har vi med oss lunch och mellanmål. Det ökar barnens immunförsvar och minskar infektionsrisken. Jag arbetar med matematik och synliggör den för barnen i alla vardagsrutiner ex. när vi delar frukten, räknar in kompisarna i samlingen, dukar för lunchen, i byggleken och när vi har rörelse med hinderbana och bollek. Då övar vi rumsuppfattning, talordning och begreppsbildning. Samt i skogen/trädgård då vi sorterar, jämför, mäter och talar om olika begrepp. Alla våra sinnen får stimulans i naturen: dofter, färger, ljud från fågellivet eller från löv.

Maten:
Näringsrik, hemlagad och till stor del ekologisk kost serveras dagligen, jag utgår från Botkyrka kommuns matsedel och enligt Livsmedelsverkets riktlinjer. Vi äter mycket frukt och grönsaker och barnen ska hjälpa till några gånger per månad med matlagning och bakning att introducera dem i. Jag lagar mat från grunden med ekologiskt odlade råvaror.

Gabriella Kovács Nilsson
Tullinge, augusti 2013

GABRIELLA KOVÁCS NILSSON
GABRIELLA KOVÁCS NILSSONDagbarnvårdare

Gabriella Kovács Nilsson har drivit familjedaghemmet Gabi och Lilla Piraterna sedan 2013. Hon älskar barn, är full av energi och påhittighet. Daghemmets profil präglas av Gabis intresse av natur, trädgård, och ekologisk matlagning. Många av veckans aktiviteter och årets höjdpunkter samordnas tillsammans med fyra andra familjedaghem söder om Stockholm. Gabi är tvåspråkig, svenska och ungerska samt pratar lite tyska och engelska. Hon sitter i styrelsen av Friluftsfrämjandet i Botkyrka, där hon också är aktiv som Mulleledare. Gabi är mamma till två pojkar, varav båda innan skolstart gick på hennes förskola.  Hon driver familjedaghemmet i sitt hem i Tullinge, där hon bor med sin familj och hund.

VAD FÖRÄLDRAR SÄGER

”Stort tack Gabi för denna termin. Vi är så otroligt glada och tacksamma för allt du gör för vår älskade Axel och hela familj. Många kramar från oss alla. ”

Axel, Petter, Julia och vovvarna Fari och Mega

”Du har givit Milou lärdom och trygghet, värme och kärlek. Vi är dig evigt tacksam.”

MILOU och hennes familj

”Vi brukar kalla de för änglar, de där människorna som lyckas hålla blicken ren och sinnet öppet i en värld som kan kännas kall och hård. Ibland kallar vi dem för pärlor.
Guldvivans Ängel, med klänning i silver och en sötvattenspärla som plats för sina tankar, är en hyllning till dem. En tacksam gåva till dem som gör livet lättare att leva.” – Guldvivan –

Tack för att du är vår ängel!

ELINA med familj

”Gabi, Tack så mycket för fantastiska år hos dig! Vi är så tacksamma för din energi och engagemang, alla äventyr, den goda maten, för allt du har lärt våra barn och den ständigt kärleksfulla och trygga omsorgen om våra barn.”

PAULINA OCH PETER

”Tack Gabi för de här underbara åren! Du har verkligen förgyllt Alvinas vardag. Vi uppskattar ditt engagemang, påhittighet och stora hjärta. Alvina har både haft roligt och lärt sig så mycket hos dig, tack!”

ALVINA med familj

”Maten hos Gabi och Lilla Piraterna är alltid bra – det är skönt att veta att barnen har ätit ordentligt.”

LIAMS PAPPA

”Samarbetet med andra familjedaghem är väldigt värdefullt både för barn och anhöriga – en årshöjdpunkt är luciatåget barnen får vara med i, och oss familjemedlemmar att njuta av.”

WILLES FASTER

”Tack för att du är VÄRLDENS bästa dagmamma!”

LANCELOT

En gåva från en dagbarns förälder. Tack!

ORGANISATIONER VI UPPSKATTAR

GABI OCH LILLA PIRATERNA I MEDIA

2015-08-29 Södra sidan: “Gabriella har förskola hemma”